Bakning

20140329-163438.jpg

Men inspiration från Fredrik Paulúns bok bakade jag dessa GI-frallor. Många nyttigheter i dessa och inget socker, sötningen består av honung. Honungen tillsätts, enligt Paulún, för jäsningen och förbrukas under den processen.
Bli inte avskräckta, dem blir faktiskt både saftiga & goda!

50 g färsk jäst
5 dl mellanmjölk
3,5 dl havregryn
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl skalade sesamfrön
0,5 dl solrosfrön
(Jag tog även chiafrön, tog därför lite mindre av fröna ovan)

2tsk salt
2 tsk flytande honung
6-7 dl siktat dinkelmjöl (jag tog fullkornsdinkel)
1dl grahamsmjöl
0,5 dl rapsolja

Gör så här:
Blanda jästen med den fingervarma mjölken (obs! var noga med just värmen, jäst är känsligt). Häll i havregryn och alla frön och rör om. Låt stå under bakduk på varmt ställe i 10-15 min, det ska komma upp små bubblor från degen när den är klar. (Tips: ställ skålen i vattenbad i diskhon, men inte i för varmt vatten). Blanda i salt och honung och rör ner mjölet, lite i taget. Bearbeta gärna degen med händerna. Häll i oljan i slutskedet. Degen är klar när den lossnar från händerna och skålkanten, den är ganska lös i konsistensen.

Forma små bullar och sätt dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa minst 30 min.
Efter jäsningen valde jag att pensla bullarna med lite mjölk och strödde på lite havregryn på toppen, för att de ska bli lite mer estetiska 🙂
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.

2 thoughts on “Bakning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s