Bakning

20140329-163438.jpg

Men inspiration från Fredrik Paulúns bok bakade jag dessa GI-frallor. Många nyttigheter i dessa och inget socker, sötningen består av honung. Honungen tillsätts, enligt Paulún, för jäsningen och förbrukas under den processen.
Bli inte avskräckta, dem blir faktiskt både saftiga & goda!

50 g färsk jäst
5 dl mellanmjölk
3,5 dl havregryn
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl skalade sesamfrön
0,5 dl solrosfrön
(Jag tog även chiafrön, tog därför lite mindre av fröna ovan)

2tsk salt
2 tsk flytande honung
6-7 dl siktat dinkelmjöl (jag tog fullkornsdinkel)
1dl grahamsmjöl
0,5 dl rapsolja

Gör så här:
Blanda jästen med den fingervarma mjölken (obs! var noga med just värmen, jäst är känsligt). Häll i havregryn och alla frön och rör om. Låt stå under bakduk på varmt ställe i 10-15 min, det ska komma upp små bubblor från degen när den är klar. (Tips: ställ skålen i vattenbad i diskhon, men inte i för varmt vatten). Blanda i salt och honung och rör ner mjölet, lite i taget. Bearbeta gärna degen med händerna. Häll i oljan i slutskedet. Degen är klar när den lossnar från händerna och skålkanten, den är ganska lös i konsistensen.

Forma små bullar och sätt dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa minst 30 min.
Efter jäsningen valde jag att pensla bullarna med lite mjölk och strödde på lite havregryn på toppen, för att de ska bli lite mer estetiska 🙂
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.

2 reaktioner på ”Bakning

Lämna ett svar till Camilla Avbryt svar