Mer vegetarisk! Skogschampinjon- & bönbiffar

Vi har bestämt oss för att laga mer vegetarisk mat hemma, målet är en köttfri dag i veckan. Varför?
Det finns många anledningar att minska vår köttkonsumtion. Jag tycker framförallt att det är viktigt ur miljöhänseende samt av hälsoskäl.

Kött och andra animaliska produkter har tre stora hälsonackdelar då de innehåller för stor mängd protein (vi kan inte tillgodogöra oss allt), generellt för mycket fett samt för litet fibrer. Detta till skillnad mot vegetabilier (speciellt ärtor, bönor och linser) som innehåller lagom mängd protein, mindre fett samt mycket fibrer. En annan aspekt är att många miljögifter blir allt mer koncentrerade ju högre upp i näringskedjan de kommer. Det innebär att fisk och kött ofta innehåller en större mängd miljögifter än vegetabilier.

Ur miljösynpunkt kan idag konstateras att svenskarnas köttätande är en stor miljöbov (vi äter drygt 50 procent mer kött än på 70-talet). Detta får förödande inverkan på klimatet (och hälsan). Köttindustrin är den absolut största boven i matens klimatpåverkan, den står nämligen för 18 % av alla växthusgaser som släpps ut i världen. Att försöka välja närproducerade råvaror för att minska transportutsläppen samt att köpa grönsaker efter säsongen gör att du sparar både pengar och miljön.

Källor: Livsmedelsverkets rapport 17/2013, Miljöpåverkan från animalieprodukter – kött, mjölk och ägg & http://www.vegetarian.se/Kottfolder.html

Veckans matkasse var därför fylld med mycket nötter, grönsaker, rotfrukter (det är som sagt säsong nu så köp) och bl.a bovetemjöl och majsmjöl. Ska bli så roligt att testa och experimentera fram nya rätter.
Först ut var biffar innehållande skogschampinjoner, svarta bönor och råris. Jag har utgått från receptet från boken, ”Hello green”, men jag har som vanligt gjort om i receptet så det passar mer i vår smak och efter vad man har hemma.

Biffarna, innehåll (6 stycken):
250g skogschampinjoner
2 dl råris
3dl Kokta svarta bönor (finns färdigkokta att köpa billigt)
2 dl valnötter
2 msk Tahini, sesampasta (orginalrecept tamari)
1 gul lök
2 vitköksklyftor
1 kruka basilika (orginalrecept persilja men jag tog det jag hade hemma)
Olivolja, mild kallpressad
Kokosolja, kallpressad, till stekning (Kung Markatta är klart billigast)
Cayenne, salt, chilipulver

Sås:
Fetaost
Turkisk yoghurt
Färsk finriven ingefära
Citronsaft
Flytande honung

Tillbehör enligt boken var färska groddar, sallad och chipotledipp. Jag gjorde en sås enligt ovan och ugnsrostade morötter och palstenacka. Smaken är som baken..

Obs! Börja i god tid ”smeten” måste kylas i minst en timme.

Börja med att koka råris enligt beskrivning på paketet. Ansa svampen och hacka grovt. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i rikligt med olivolja i ca 5-6 min. Tillsätt tahinin och låt svalna.

Kör valnötter och basilika grovt i matberedare. Tillsätt svampfräset, bönor (avsköljda) samt råriset. Mixa till en smet.

Kyl smeten minst en timme. Forma därefter biffarna till 6 bollar och platta sedan ut dem till burgare.

Enligt grundreceptet ska man här ”baka” burgarna i ugnen 175gr 30-35 min. Jag hade dock rotsaker i ugnen så valde att steka biffarna i kallpressad kokosolja, lite mindre hälsosamt än ugnsalternativet, men väldigt gott.

IMG_7514.JPG
Matkassen

IMG_7520.JPG
Oväntat smakrika och goda biffar. Kommer definitivt att göras igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s