Gyllengula scones. 

Dessa scones innehåller bara en gnutta rörsocker och endast lite dinkelmjöl för att de ska hålla ihop bättre. För att få sconsen glutenfria går det utmärkt att byta ut dinkelmjöl till lite mer majsmjöl eller mandelmjöl men då behövs även ca 2 msk fiberhusk för bindningens skull.

Ingredienser, 6 scones. 

2 dl majsmjöl (polenta)
1 dl mandelmjöl
1 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk rörsocker (kan uteslutas)
2dl naturell yoghurt, filmjölk eller naturell kvarg (för mer protein).
75 g rumstempererat smör
En nypa salt

Sätt ugnen på 250gr. Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner yoghurt och smör. Tillsätt eventuellt någon skvätt vatten för att få en lite smidigare deg. Forma till 6 bullar, nagga med gaffel och strö på lite majsmjöl. Sätt in i ugnen i 10 minuter.

Varför majsmjöl?

Majsmjöl är glutenfritt och är nyttigare än t.ex. vetemjöl eftersom det innehåller mer näring. Det är även snällare mot magen då det är mer lättsmält. 

Majsmjöl är naturligt sött och på grund av sötman så har mjölet ett relativt högt kolhydratsinnehåll. Det innebär dock att man kan minska på det raffinerade sockret istället. I sconsen blandar jag ändå med annat mjöl för att de ska bli lite nyttigare och för att magen ska få jobba lite mer. Den gula färgen tycker jag gör att sconsen ser väldigt aptitliga ut!
 Inte bara fina utan även goda! Renee Voltaires ekologiska chiasylt serveras till, den har smak av blåbär och ingefära. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s