Halloumi- och zucchiniburgare. 

Receptet är hämtat ur boken ”Green Kitchen Travels” av David Frenkiel och Luise Vindahl. De driver även en superproffsig blogg Green Kitchen Stories som har fått flera utmärkelser. Har ni inte varit inne och besökt den bloggen ännu så gör det nu, det finns många smarriga vegetariska recept och även lite spännande frukostvarianter. 

Receptet nedan har jag gjort om lite och jag gjorde även andra tillbehör till då jag gärna vill ha lite mer kolhydrat än en sallad till (även om detta inte syns på bilden nedan :-)).

Jag kommer definitivt att göra dessa burgare igen. Verkligen bra smak och otroligt enkla att göra!!

Burgare för 4 pers

1 st liten zucchini 
2 st morötter
300 gram halloumiost
2 ägg
Koriander (eller mynta om man inte gillar koriander.) 
ca 1 tsk spiskummin och paprikapulver

Yoghurtsås

2 dl naturell yoghurt 
1 tsk färsk riven ingefära
Saft och zest från en halv citron
Finhackad koriander (eller mynta)
Lite honung
En stor nypa salt

Jag hade sötpotatis till, vilket passade väldigt bra. Börja i sådana fall med det då det tar lite tid i ugnen. Sätt ugnen på 225gr. Skala potatisen och skär i klyftor. Ringla på rapsolja och strö på flingsalt. Jag tycker även att det passar bra med rostade mandlar till, dessa ska hackas grovt och slängas med potatisen i ugnen. Sätt in allt i ugnen i ca 20 min. Kolla status efter 15 min!

1. Riv zucchini, morot och halloumi grovt på ett rivjärn. Lägg i en skål, tillsätt ägg, kryddor och hackad koriander och rör om så att allt blandas. Det kommer inte se ut som en sammanhållen massa utan detta kommer att ordnas upp i pannan när osten smälter och binder samman biffarna.  

2. Rör ihop såsen i en skål och ställ svalt.

3. Hetta upp en torr stekpanna med non stick-beläggning på medelhög värme. Forma biffarna med händerna genom att pressa ihop ingredienserna hårt mellan handflatorna och låt överflödig saft rinna ut (det blir en hel del). Placera burgarna i den varma pannan och stek på båda sidorna tills osten har smält och binder ihop grönsakerna. Du kan använda stekspaden till att försiktigt trycka ihop och forma burgarna medan de steker. De ska bli gyllenbruna på båda sidor.

 Man kan inte tro det när man ser blandningen innan men de blir finfina burgare tillslut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s