Gotland- så mycket att se & uppleva!

Det finns hur många gårdsbutiker, inredningsbutiker, rökerier och mysiga restauranger som helst på Gotland. Det har inte varit riktigt bra badväder under min vecka här och därför har det varit perfekt att åka runt och upptäcka ön. Jag har varit på Gotland två gånger förut men nu bodde jag, förutom några dagar hos mamma i Lummelunda, även i Kyllaj. En ny del att upptäcka 🙂  

Ställena nedan kan jag varmt rekommendera. Dock är en del relativt svårtillgängliga och kräver därför bil. 

Västra sidan om ön. 

Berså butik

10 minuter söder om Visby i Tofta ligger denna mysiga lilla butik med fin inredning och ett litet fik. Vid bra väder kan man sitta i trädgården och njuta. Jag köpte med ett somrigt salladsfat och ett smycke från Lite kalabalik.   Bild från instagramkontot: bersabutik

 Bild från instagramkontot: bersabutik. Det var detta fat som jag köpte. Här kommer många matiga sallader att läggas upp!    Bild från instagramkontot: bersabutik. 

 Lilla Bjers

En kravmärkt gård med en jättestor odling av alla möjliga grönsaker till bra priser. Det känns jättebra att stödja en gård som bara säljer bra och ekologiska produkter. I gårdsbutiken fanns sparris, jordgubbar, vitlök, knipplök, sallad, tomater, potatis- ja det mesta som går att odla och lite till. Jag köpte gulbetor, bondbönor och svartkål. Svartkålen gjorde jag senare chips av. Då sköljer man bara kålen och tar bort den grova stjälken. Krama in bladen i rapsolja och strö över flingsalt. In i ugnen 10 min-200gr.

  
 Lickershamn

Strax ovanför Lummelunda på västra sidan av ön ligger denna mysig fiskehamn. Små röda fiskestugor står uppradade ner mot hamnen. Längst ner finns ett rökeri som säljer rökt fisk av alla de slag. Vi köpte jättefina rökta räkor och lax här.  

   
Graute gård

Strax utanför Tingstäde finns denna gård. Man möts av höns som går och pickar i marken och i gårdshuset finns nu små gosiga kattungar. Gården är känd för sina fina fårskinn (även sittdynor, kläder m.m), på övervåningen finns de fårskinn som har någon liten skada och därmed är billigare (vilket knappt syns). De säljer även lammkött från gårdens djur. Fåren kommer från gården och man lovas därför att alla deras produkter kommer från djur som haft det bra. Det är viktigt för mig! 

Östra sidan om ön. 

Restaurang Smakrike 

Denna restaurang ligger i Ljurgarn på östra sidan om ön. Antingen sitter man i den fint inredda inomhusdelen eller i orangeriet eller på gården i grönskan. Bra service, trevlig personal och supergod mat. Ett plus för den lilla aptitretaren som bjöds innan maten.  

    
 200m från restaurangen ligger denna strandpärla, vit sandstrand och turkost vatten som sedan övergår i en mörkare blå nyans. 

Tove Adman 

En liten butik som ligger i Östergarn, väldigt nära Katthammarsvik (ca 20 min ifrån restaurangen Smakrike). Den ser inte ut att vara mycket för världen utifrån men inuti ryms hennes vackra verk. Hennes ljusstakar som är gjutna ur betong är underbara. Jag hade gärna köpt med det mesta från denna butik. Edison lamphållaren är kanske hennes mest kända verk.  

    
 Bungenäs matsal och kalkladan. 

Längst upp och längst ut på nordöstra sidan ligger Bungenäs. En avskild men magisk plats. Man parkerar bilen för att sen vandra ca 700m ner till havet och Bungenäs matsal och Kalkladan. För den som inte vill gå finns det ett antal cyklar till låns. 

Vi valde att äta lunch i Kalkladan. En ny dagens rätt erbjuds varje dag denna gång närproducerad chorizokorv med potatissallad och fetaostkräm (det var den godaste chorizon jag ätit). Bra råvaror och fin miljö karaktäriserar detta ställe. Den stora kalkladan rymmer även ett konstgalleri för den konstintresserade. I omgivningen finns förutom havet även ett kalkbrott, en till restaurang och ett fik-Nyströms. En mysig utflykt helt enkelt.  

    
   
Gute stenugnsbageri

Jag har redan skrivit om detta bageri men vi var även där en kväll och testade deras populära stenugnsbakade pizzor. Väntan på knappt en timme var väl värt. Det vattnas fortfarande i munnen när jag tänker på pizzan. Hög kvalité på råvarorna är såklart en av anledningarna till att det blir sååå gott.  

 I morgon är det tyvärr dags att resa hem men det har verkligen varit en bra vecka och jag kommer att komma tillbaka snart igen.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s