Dumplings med räk- och svampfyllning. 

Igår testade vi att göra dumplings för första gången. Det blev riktigt gott! Precis som sushi så har jag alltid tänkt att det är för meckigt att göra, det har inte känts värt besväret. Men återigen hade jag fel. 

Det är egentligen lätt att göra egen deg till dumplings men just det momentet med att kavla supertunt och sen skära i perfekta små bitar kände vi inte för, särskilt inte när 50 degbitar kostar 15 kr. Vi använde oss av won ton, det är en supertunn asiatisk vårrulledeg tillverkad av rismjöl, eller vetemjöl liknade filodeg (som alternativt kan användas). 

Won ton kan köpas främst i asiatiska butiker, finns på många ställen i Stockholm, men det finns garanterat i välsorterade matbutiker (i frysdisken).  Exempel på hur won ton kan se ut. 

Vi valde att göra en räkfyllning i våra dumpling. Smarrigt!

 

Dumplings 
30 stycken

100 g skalade räkor, tinade
100 g shitake-svamp
1 strimlad salladslök
1 pak choi
1 msk riven, färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
4 tsk soja
1 tsk sambal oelek
1 tsk sesamolja
0,5 tsk salt
1,5 liter grönsaksbuljong

Dipsås:
1 dl kinesisk soja
1 finhackad chili
1 tsk socker smaka även av med lite honung (eller ta 2 tsk socker)
2 lime, pressad saft
finhackad koriander (frivilligt)

Vi hade även nudelsoppa till (vilket kan rekommenderas) men vill man bara ha dumplings så bör man nog räkna på 10-12 st/person.

Gör så här:

Blanda snabbt samman alla ingredienser till en fin massa i en matberedare.
Lägg cirka 1/2 matsked fyllning i mitten av varje platta. Pensla på  ägget längs kanten, det fungerar som ett klister som håller ihop degen så att fyllningen inte åker ut. 

Antingen så viker du nu bara upp kanterna, motsatta sidor, och tryck ihop på toppen så att fyllningen inte läcker ut. En alternativ metod är att vika över det ena hörnet till det motsatta så det blir en trekant/halvmåne. Vik sen de två andra hörnen mot varandra och pressa till. Tryck till öppningen så att fyllningen inte läcker ut. Vi körde på den försnämnda, den var väldigt smidig.

Koka upp buljongen. Lägg i alla knytena, gärna med en stor hålslev. Koka ca 3 minuter. Blanda ingredienserna till dippsåsen och häll upp i en skål. (Vi använde sedan buljongen till att dryga ut vätskan i nudelsoppan). 

Obs! Så fort man tar ut degbitarna från frysen så blir de lite hårda. Ett  tips är att blöta en handduk och lägga degbitarna däri. 

  Vi var hungriga så det blev även en kyckling-nudelsoppa till. (Typ i den här stilen, Vietnamesisk nudelsoppa, men utan frikadeller och stjärnanis/kanel i buljongen och med shitakesvamp m.m istället). 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s